Reportage Kluntocht

Klûnen als remedie tegen schaatskoorts (reportage)

Door Robert-Erik Lanting op zondag 1 maart 2015 20:08 Blokzijl – Blokzijler kluntocht. |
Video: RegioMeppel.nl

Blokzijl – Een bont gezicht is het zeker. Terwijl de zon hoog tegen de hemel staat en het kwik de tien graden nadert, staat in het centrum van Blokzijl een handvol mensen met de schaatsen ondergebonden te wachten op het startschot.

Het startschot van de Blokzijler Meren Klûntocht. De Klûntocht is een parodie op de welbekende schaatstocht, maar tegelijkertijd ook een nieuwe traditie. Eén die uit nood geboren is. De winter is met vakantie. Al maanden, misschien zelfs wel jaren. Af en toe valt er nog wel eens een sneeuwvlok uit de hemel, soms vriest het een graad of wat, maar dat is meer schijn dan dat er daadwerkelijk gesproken kan worden van serieus winters weer. Het geduld van schaatsliefhebbers maar met name ook ondernemers wordt elke winter zwaar op de proef gesteld. De honger naar een schaatsfeestje werd steeds groter. ‘Als er niet geschaatst kan worden, dan maar klûnen’, zo dacht Alko Tolner van café-restaurant Het Mauritshuis in Blokzijl. En zo werd zondag in samenwerking met café-restaurant Geertien uit Muggenbeet de eerste Blokzijler Meren Klûntocht gehouden.

Ambiance
De Klûntocht bootst de Blokzijler Merentocht zoveel mogelijk na. Stempelposten, uitgerolde klûnmatten, een glaasje glühwein, een kop dampende snert; de ambiance ademt schaatsen. De ongeveer twintig deelnemers verhogen de sfeer door in complete schaatspakken aan de start te verschijnen. Handschoenen aan, muts op. Opgepoetste schaatsen blinken in de zon. Ineke Dedden, sportvrouw van het jaar in de gemeente Steenwijkerland, laat rond twee uur het startschot klinken. De deelnemers vliegen weg. Sommige klûners leggen strompelend en struikelend de eerste meters af. Een speciaal EHBO-team staat paraat, maar hoeft niet in actie team. Enkels en knieën blijven heel. De tocht gaat over een lengte van drieënhalf kilometer, precies de afstand tussen Het Mauritshuis en Geertien. De klûners hoeven slechts vijfhonderd meter – vijf keer een mat van honderd meter – te rennen op de schaatsen. Hendrik Vaartjes denkt daar heel anders over. De fanatiekeling klûnt de hele afstand. Botte schaatsen voor hem, maar niettemin een prestatie van formaat.

Opkomst
Alko Tolner vermaakt zich kostelijk. ‘Het is een geweldig schaatssfeertje. Dolkomisch om te zien.’ Over de opkomst is hij iets minder tevreden. ‘We hadden op meer mensen gehoopt. Vooral met dit weer hadden we stiekem wel op vijftig tot zestig deelnemers gehoopt.’ De pret is er niet minder om. Vooral niet als Robert uit Lisse en Christa uit Basse de finishlijn in zicht krijgen. Met hun gestuntel krijgt het tweetal de lachers op de hand. Speaker Jannes Mulder praat de middag vol, zoals alleen hij dat kan. ‘Jannes Mulder verdient een standbeeld’, vindt Tolner. Ondanks het kleine deelnemersveld weet Tolner zeker dat de Klûntocht een traditie gaat worden. ‘Als er volgend jaar geen winter komt, dan gaan we zeker weten weer klûnen.’ De snelste klûnende man is Matthijs Kloek uit Blokzijl, bij de vrouwen wint Annelies de Vries uit Blokzijl. De jongste en tevens origineelste deelnemers zijn Saida en Indy Gorte. Burgemeester Marja van der Tas reikt de prijzen uit. De opbrengst van de Blokzijler Meren Klûntocht gaat naar Stichting Gehandicapten Sport Steenwijkerland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.