25 jaar Prins Mauritshuis

Op 13 februari 1998 wordt het Prins Mauritshuis officieel geopend. De opening wordt verricht door de vorige exploitanten van het historische weeshuis, Thomas en Francien van der Hooft. Hun pannenkoekenhuis maakt met huurder Alko Tolner (toen 21 jaar) een nieuwe start als café-restaurant Prins Mauritshuis.

In 1999 koopt Alko de woning erachter en heeft er meteen grond bij voor 65 extra stoelen. Annemarie komt bij Alko in de bediening werken. Dát klikt meteen. De vonken spatten eraf.In 2003 zijn ze getrouwd.

In de zomer van 2003 krijgen Alko en Annemarie de kans de naastgelegen groentewinkel annex kruidenierszaak van Piet en Marry Doeven te kopen, “We stoppen ermee” werd er letterlijk gezegd, Piet en Marry gaan met pensioen. Het is een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van het Prins Mauritshuis omdat de ruimte ongekent nieuwe mogelijkheden biedt… Het terras wordt nogeens vergroot met 60 stoelen aan de voorzijde en in de oude groentewinkel wordt een ijswinkel geopend.

In het najaar van 2006 gaat een andere grote droom in vervulling: na jaren huren kunnen de Tolners het Prins Mauritshuis kopen van de fam. van der Hooft. Een mijlpaal.

Het zou nog tot 2010 duren voordat alle vergunningen rond waren en er voldoende was gespaard. In slechts 3 maanden tijd werd de oude groentezaak/ woning/ ijswinkel omgebouwdt tot het huidge Grand Café. Het voormalige Prins Mauritshuis en het Grand Café zijn nu, dankzij een interne verbouwing, ook met elkaar verbonden en dat werkt natuurlijk wel zo praktisch. Hier worden oude tradities voortgezet: een gezellig trefpunt voor alle bezoekers en bewoners van Blokzijl én culinair tafelen in een huiselijke ambiance.

Het Prins Mauritshuis is in de winter van 2018-2019 compleet verbouwd, in het kort:

• Een nieuw Grand Café, Club Orange (voorheen ons restaurant)
• Compleet nieuwe (open) keuken
• Nieuwe serre
• Restyling Grand Café aan de haven
• Nieuwe huisstijl
• Vernieuwde menu’s
• Vertrouwde service en gastvrijheid!

Het voormalig restaurant in het oude weeshuis heet voortaan Club Orange.

Club Orange (een verwijzing  naar Prins Maurits van Oranje) is een eigentijds Grand Café met een knipoog naar het verleden. Het weeshuis heeft haar historische elan terug. Zo is het authentieke kerkplafond uit 1928 weer in zicht. De gehele bovenverdieping is namelijk verwijderd, waardoor er extra lichtinval is ontstaan door de raampartijen die hier aanwezig waren. In het achterste gedeelte is een nieuwe bar geplaatst, de tussenwand is verdwenen waardoor er een halfopen verbinding is ontstaan naar het Grand Café gedeelte aan de haven. De keuken in het moederpand heeft  tevens een ingrijpende metamorfose doorgemaakt; groter, efficiënter ingericht en ergonomisch verantwoord voor de keukenbrigade. Dit is een ‘open’ keuken geworden!

Grand Café Club Orange leent zicht uitstekend voor een lunch, diner, zondagmiddag borrel of wijnproeverij. Maar met name is dit dé locatie bij uitstek voor elke feestelijke bijeenkomst! Grand Café Club Orange is privé te boeken voor gezelschappen vanaf 20 personen.

In november 2018 is op het terras aan de achterzijde ook nog een prachtige serre geplaatst. Als verlengstuk van het Grand Café is de serre voorzien van verwarming en sfeerverlichting zodat je hier het hele jaar rond heerlijk kunt genieten van het adembenemende panorama uitzicht op de haven van Blokzijl, tevens is deze voorzien van prachtig nieuw meubilair.

Het Grand Café aan de haven (anno 2010) heeft ook een opfrisbeurt gekregen.

In de zomer van 2022 heeft het terras een volledige makeover gehad. Een vernieuwde entree, heerlijke loungebanken, openhaardjes en ‘appeltjes van oranje’ stelen de show.

In 2023 viert het Prins Mauritshuis haar 25 jarig bestaan!

Prins Mauritshuis Blokzijl, gezellig, gastvrij en voor iedereen!