Blonde van Maurits valt in de prijzen

Entree Huisbier van het Jaar 2017 bekend
Witte Klaas en Big fat Double 5 IPA hebben Huisbier van het Jaar

Hilversum, 7 december 2017 – Witte Klaas van café-restaurant Klaas in Uitgeest (categorie licht) en Big fat Double 5 IPA van Beertemple in Amsterdam (categorie zwaar) zijn verkozen tot Huisbier* van het jaar 2017. De 8-koppige jury proefde maandag 4 december alle ingezonden bieren in de Prael in hartje Amsterdam.

Op 4 december proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. De jury bestond dit jaar uit Theo Flissebaalje, Piet Tuinema, Fiona de Lange en Henri Reuchlin, voor de categorie licht. Daarnaast Derek Walsh, Puck Kerkhoven, Yvonne van Houtum, en Gery Uijtenhaak voor de categorie zwaar. Vervolgens proefden beide jury’s elkaars top 3 en werd de winnaar bekendgemaakt.

 

Huisbier populairder

Horecazaken konden hun huisbier weer aanmelden voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Huisbier van het Jaar. Hoewel het fenomeen huisbier populairder wordt – het Entree bieronderzoek toonde dat aan –  blijft het aantal inzendingen al enkele jaren tussen de 30 en 40 schommelen.

Ook dit jaar proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0, ontwikkeld door Libbey (Royal Leerdam) in nauwe samenwerking met jurylid Derek Walsh. Een glas dat de proevers goed bevalt.

 

Winnaar categorie licht

In deze categorie tekende zich een duidelijke winnaar af: Witte Klaas (5,5%), een jong, fris en vernieuwend witbier van café-restaurant Klaas in Uitgeest. Gebrouwen in samenwerking met de Noord-Hollandse bierbrouwerij uit diezelfde plaats. Puck Kerkhoven: ‘Een doordrinkertje met een prachtig uiterlijk. Er gebeurt hier iets.’ ‘Een goed witbier, zeer geschikt als huisbier’ vindt Derek Walsh.

 

Tweede en derde
Tweede werd Chef Mike Zeevenkel Blond (6%), huisbier van Herberg de Waard van Ternaard, gebrouwen door De Kroon op Leeuwarden. De derde plek was voor Rechthuis Blond (6%) van café-restaurant Het Rechthuis in Mijdrecht. Dit bier is gebrouwen door de SpierBier brouwerij uit dezelfde plaats.

 

Winnaar categorie zwaar
In de categorie zwaar is Big fat Double 5 IPA (8%) van BeerTemple in Amsterdam tot Huisbier van het Jaar gekozen. Dit bier wordt gebrouwen door Morebeer bij Brouwerij ’t Uiltje in Haarlem. ‘’Zeer uitgesproken voor een huisbier’ zegt Theo Flissebaalje. Piet Tuinema noemt het een zeer goed doordrinkbaar bier met een mooie balans.

 

Tweede en derde
Tweede werd Mikkie = Cattivella (9,5%), het huisbier van ‘Cause Beer loves Food’ in Amsterdam. Dit bier is gebrouwen bij Morebeer bij Birrificio del Ducato in Italië.  De derde plek ging naar Blonde van Maurits (6,6%), een blond van Grand Café Restaurant Prins Mauritshuis in Blokzijl, gebrouwen door Baxbier Brewery in Groningen.

 

Wisselend niveau
De proevers vonden de kwaliteit wisselend. Jurylid Piet Tuinema, die vorig jaar ook de categorie zwaar proefde, vond het niveau dit jaar iets minder. Juryleden van het lichte bier deden de uitspraak ‘We lopen nog geen polonaise’, hoewel de winnaar dit uiteindelijk, volgens jurylid Puck Kerkhoven, wel verdient. De jury benadruk dat een huisbier van meerwaarde kan zijn, mits het goed gebrouwen is. Zulke bieren waren er ook dit jaar bij. Maar de jury proefde ook bieren die kwalitatief minder waren en adviseert horecabedrijven een professional in te schakelen bij het ontwikkelen van een huisbier. Het moet een bier zijn dat kwalitatief goed is en dat bij de horecazaak past.


Productinformatie top 3’s
Top 3 lichte bieren
1. Witte Klaas, café-restaurant Klaas (Uitgeest), witbier, 5,5,%, Noord-Hollandse bierbrouwerij, Uitgeest.
2. Chef Mike Zeevenkel, Herberg de Waard van Ternaard (Ternaard), blond, 6%, De Kroon op Leeuwarden.
3. Rechthuis Blond, Het Rechthuis (Mijdrecht), blond, (6%), de SpierBier.

Top 3 zware bieren
1. Big fat Double 5 IPA, De BeerTemple (Amsterdam), double IPA, (8%), ’t Uiltje.

2. Mikkie = Cattivella, Cause Beer loves Food (Amsterdam), Sweet Stout, (9,5%), Morebeer.
3. Blonde van Maurits, Grand Café Restaurant Prins Mauritshuis (Blokzijl), blond, (6,6%), Baxbier Brewery.

De jury
* Puck Kerkhoven (foodjournalist/bierschrijver)
* Yvonne van Houtum (internationaal biersommelier, journalist en blogger)
* Derek Walsh (brouwerijadviseur, bierkeurmeester)
* Gery Uijtenhaak (biersommelier/brouwer)
* Theo Flissebaalje (PINT)
* Henri Reuchlin (cöördinator StiBON Bieropleidingen)
* Piet Tuinema (Opleiding Bierkeurmeester (BKG), internationale ervaring, Bierconnaiseur)
* Fiona de Lange (zytholoog, biersommelier)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.